Speelhoek

Een eigen speelhoek in huis. Noodzakelijk?

Een speelhoek waar de kleine uk, ‘de baas’ is. Waar je kind kan spelen, creëren en ontwikkelen . Vind jij het noodzakelijk? Uit onderzoek blijkt dat het voor een kind belangrijk is om een eigen speelhoek of plek in huis te hebben zodat hij/zij de ruimte heeft om al spelend te leren en zich te ontwikkelen.

Maar hoe en waar creëer je nu die speelhoek? Creëer je het in de kinderslaapkamer, zodat hij of zij echt zijn eigen plek heeft? Maak je liever een gezellige plekje bij jou in de buurt in de woonkamer? Of heb je ruimte voor een aparte speelkamer? Waar je de speelhoek ook creëert we geven je er graag een aantal tips voor.

Kinderrugzak hangend aan kleuterstoel in speelhoek met kinderbehang
Speelhoek woonkamer

Bergruimte
Elke ouder of verzorger kent het wel. Rondslingerend speelgoed door heel de kamer. Zorg voor voldoende bergruimte voor al het speelgoed. Gebruik een lage kast met opbergbakken tegelijkertijd als leuke afscheiding van het kindergedeelte. Hang een kapstok op voor het ophangen van mooie accessoires zoals een knuffel of een speelgoedzak om allerlei speelgoed in op te bergen. Praktisch en mooi tegelijk.

Praktisch
Het is een speelplek waar geknutseld, getekend en geverfd mag worden. Zorg dat het ook haalbaar is voor een kind om lekker te kledderen en dat je niet bang bent dat er op het kleed geknoeid wordt of een vlek op de tafel blijft zitten. Ik houd van mooi, maar het moet ook zeker net zo praktisch zijn. Zo zijn onze speeltafels en kleuterstoelen gelakt en is linoleum goed bestand tegen vlekken. Deze zijn er gemakkelijk af te halen. Een groot knutsel placemat is ook ideaal om op te kleien en te knoeien. Wat dacht je van een tof schoolbord of schoolbordenverf op de muur zodat er naar hartenlust gewoon op de muurt getekend kan worden?

Speelhoek opbergen kinderderkapstok

Passend bij het interieur
Voor de kleine baas is het fijn als het duidelijk zichtbaar is waar hij kan spelen, maar tegelijkertijd is het ook fijn als de kinderhoek mooi in lijn is met de rest van het interieur. Kleed het gezellig aan met fotolijsten die papa en mama ook in de kamer hebben hangen, maar gebruik de lijsten in de speelhoek voor leuke zelfgemaakte kinderkunst. Gebruik kleuren en materialen in lijn van de woonkamer. Heb je een zachte tint okergeel bijvoorbeeld in de woonkamer gebruik een tintje feller voor de speelhoek. Zijn er veel houten elementen te vinden? Gebruik dan houten kindermeubels voor de kinderen.

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om aan de slag te gaan met een tof eigen speelhoekje voor je kind/kinderen. We inspireren je graag, dus neem een kijkje op onze instagram-pagina. Houd je van hout?.. of hout met een mooie kleur? Shop dan onze meubels met hout en linoleum in onze shop! Maak er wat moois van.. maak het tot een thuis, voor je kind.